Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
 

 

Green Week: Zeci de elevi au vizitat Statia de epurare a Sibiului

 

Acțiunea desfășurată sub egida ”Săptămâna verde” a avut în acest an tema: „ Orașe verzi pentru un viitor verde”.

 

Joi, 24 mai 2018, ”Apă Canal” SA Sibiu a organizat, în parteneriat cu Comisia Europeană, o vizită a elevilor din comuna Șura Mare la Stația de epurare a municipiului Sibiu. Zeci de elevi însoțiți de cadre didactice cu efectuat un amplu tur al stației de epurare, obiectiv amplasat pe teritoriul comunei Șelimbăr, care tratează apa uzată pentru municipiul Sibiu, orașul Cisnădie și comunele Rășinari, Șura Mare și Șelimbăr ( cu localitățile componente).
Încă de la intrare în stația de epurare, apa uzată este trecută printr-o serie de grătare ce rețin diferitele obiecte ce ajung în rețeaua de canalizare. Elevii au constatat că de multe ori rețeaua de canalizare este confundată cu ghena de gunoi, aici fiind aruncate obiecte de îmbrăcăminte, pungi din plastic, scutece, șervețele umede, jucării etc. Pe lângă aceste obiecte, rețeaua de canalizare mai este agresată de uleiuri, grăsimi, substanțe chimice, toate ducând la blocaje ale rețelei de conducte, stațiilor de pompare precum și la perturbarea proceselor de epurare. Mergând pe ”firul apei”, elevii au aflat despre modul în care sunt extrase grăsimile, cum bacteriile consumă reziduurile organice și cum nămolul rezultat devine sursă de energie electică și termică.
În cadrul lucrărilor de modernizare executate din fonduri europene cât și a contribuției financiare a ”Apă Canal”, în 2008 au fost pusă în funcțiune o linie de transformare a biogazului rezultat din fermentarea nămolului, în energie electrică și agent termic prin intermediul a două motoare Guascor de câte 300 KW / oră.
Această ”energie verde” reduce cu până la 35 % valoarea facturilor de electricitate și gaz metan aferente Stației de epurare. Mai important decât acest aspect este impactul pozitiv pe care energiile regenerabile utilizate le au asupra mediului înconjurător.
La finalul vizitei, elevii au fost premiați cu diferite obiecte de uz școlar oferite de Comisia Europeană și ”Apă Canal” SA Sibiu.
”Săptămâna verde” a fost organizată pentru al cincilea an consecutiv de ”Apă Canal” SA Sibiu, aplicația operatorului regional de servicii de apă și canalizare fiind selectată, în acest an, de Comisia Europeană alături de alte câteva proiecte din România. Acțiunea desfășurată sub egida ”Săptămâna verde” a   avut în acest an tema: „ Orașe verzi pentru un viitor verde”.

 

 

 

Ultima modificare 24-05-2018  Primaria Sibiu
 

Primaria SIBIU Alaturi de Primaria Sibiu realizam cele mai indraznete proiecte

Admitere HidroNotificare privind prelucrarea datelor cu caracter personal.