A început cel mai mare eveniment dedicat apei: peste 70 dintre marii jucători ai industriei și 44 de operatori regionali de apă și canal, alături de numeroase oficialități din țară, sunt prezente la Sibiu, la Forumul Regional al Apei

 

Reprezentați ai companiilor din străinătate, cu tradiție în domeniul apei, autorități locale și naționale, precum și peste 70 de expozanți din toată lumea, se află zilele acestea la Sibiu, unde participă la Forumul Regional al Apei „Dunăre-Europa de Est”.

Evenimentul este cel mai mare de acest fel, fiind organizat de ARA, alături de compania Apă Canal Sibiu.

 

“Forumul Regional al Apei „Dunăre-Europa de Est” are o importanță deosebită atât pentru companiile de apă din țară, cât și pentru oficialități și furnizori de materii prime din întreaga lume. Cei din urmă expun zilele acestea la evenimentul conex, ExpoApa, echipamente de ultimă generație, extrem de interesante, folosite în tratarea apei potabile și a celei uzate. Practic aici și acum se dă ora exactă în domeniul nostru, al tratării și epurării apei”, a declarat Directorul Apă Canal Sibiu, Ing. Vasile Maier.

 

Primarul Astrid Fodor a participat la deschiderea evenimentului, alături de Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, dar și de Secretarul de Stat în Cancelaria Primului Ministru, Roxana Mînzatu.

 

Pe lista invitaților străini se află:

  • Kalanithy Vairavamoorthy, Director executiv al Asociației Internaționale a Apei,
  • Oliver Loeber – Secretar General al Federației Europene a Asociațiilor Naționale de Apă,
  • Johannes Lohaus, Director general al Asociației Germane a Apei și Secretar General al Asociației Europene a Apei.

Discuțiile din prima zi a evenimentului au punctat importanța investițiilor în domeniul apei.

„Avem un portofoliu bogat de proiecte. Sunt 29 de contracte de finanțare care în prezent sunt în derulare, cu o valoare de 6,9 miliarde euro și în pregătire încă 21 de proiecte care au o valoare de 4,5 miliarde de euro. Așadar 11,5 milioane euro sunt gestionați prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, un buget uriaș care este alocat pentru aceste investiții și în același timp o chemare la responsabilitate pentru ca aceste investiții vitale pentru România, să poată să fie implementate”

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș

 

Importanța lucrărilor care vizează dezvoltarea rețelelor de apă și canalizare a fost susținută și de către Primarul orașului, Astrid Fodor.

 

Sibiul este un oraș care a investit enorm în infrastructura de apă și canalizare. Mă refer în special la investițiile făcute în cartiere, unde am înlocuit preponderent infrastructura de apă, uneori și pe cea de canalizare, în majoritatea cazurilor din fonduri proprii.”

Primarul Astrid Fodor

 

În cadrul Forumului Regional al Apei “Dunăre-Europa de Est” sunt programate următoarele evenimente conexe:

  • Seminarul „Finanțarea infrastructurii de apă prin fonduri europene și corelarea programelor de investiții din sector” – organizat în parteneriat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE);
  • Atelierul de lucru internațional “Reglementarea economică a serviciilor de apă” – organizat cu suportul Grupului pentru Economie și Statistică al Asociației Internaționale a Apei (IWA) și al Comisiei Principale Dezvoltare – Economie a Asociației Române a Apei (ARA), cu sprijinul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC);
  • Concursul: „Instalare branșament sub presiune” organizat de Apă Canal Sibiu S.A. și Expoziţia de specialitate “ExpoApa”.

Aceasta este cea de-a 22-a ediție a „Expo Apa”, cea care a adunat 75 de firme importante din toată lumea, antreprenori și experți în industria apei dispuși să explice cum funcționează echipamentele folosite pentru modernizarea a tot ce ține de rețeaua apă canal.

Printre companiile prezente la Expo Apa se numără TDF Pompe, Megger Germany – SEbakmt, Datcomp&Beespeed, Mixel Agitateurs, Phoenix Contact, Polyduct, Hidroserv Ecotrat.

 

Forumul Regional al Apei și evenimentele conexe se vor încheia în data de 30 septembrie.

 

 

Expo Apa Sibiu 2022