Astăzi am ales să purtăm ii. Ne onorează să celebrăm cea mai frumoasă piesă a costumului tradițional popular românesc și să simțim sărbătoare în suflet.

Este Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, numit în cărţile religioase „Luceafărul” pentru felul în care pregăteşte naşterea „Soarelui”, Iisus Hristos. Peste sărbătoarea creștină se suprapune, în calendarul popular, “Drăgaica sau Sânzienele, o sărbătoare prin excelență solară, dedicată anotimpului cald, având în vedere că pe 21 iunie este marcat Solstițiul de vară.

Sânziana sau Drăgaica, însoțită de alaiul său format din zâne fecioare de o frumusețe aparte, umblă prin văzduh și pe pământ, cântând și dansând. Sânziana face parte din categoria zânelor bune, care binecuvântează recoltele, motiv pentru care mai este numită și Regina Holdelor. Ea și suratele ei, sânzienele, dau miros florilor și leac plantelor tămăduitoare. Așa cum dau bob spicelor de grâu, ele dau rod și pântecelor tinerelor femei care își doresc prunci, vindecă suferințele și bolile oamenilor, apară de furtună și de grindină“.

 


Apă Canal Sibiu celebrează ziua iei