În acest an, Asociația Română a Apei împreună cu operatorii din țară vor sărbători Ziua Mondială a Apei printr-un eveniment online special. Împreună cu Departamentul de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României și Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară și Mediu „Ernest Lupan”, asociația a pregătit un side-event online București – New York – Sydney, care va avea loc pe 22 martie 2023, între orele 15:00 și 17:00 (ora Bucureștiului). Împreună, participanții vor discuta despre provocările și oportunitățile din domeniul apei și canalizării și precum și despre soluțiile inovatoare pentru un management durabil al resurselor de apă.

 

Agenda side-event București – New York – Sydney:

 

Subiectele abordate în cadrul conferinței ONU, vor fi centrate pe tema celor cinci dialoguri interacve:

 

  1. Tema „Deceniul de acțiune în domeniul apei: Accelerarea implementării obiectivelor deceniului, inclusiv prin Planul de acțiune al Secretarului General al ONU”.

          László Borbély – Consilier de stat Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

 

  1. Tema „Apa pentru sănătate”

          Dr. Ing. Ilie Vlaicu, Președintele Asociației Române a Apei și Director General al AQUATIM S.A.             Timișoara – operator regional.

           Prof. univ. Dr. Predoi Gabriel – Decan Facultatea de Medicină Veterinară, USAMV București.

 

  1. Tema „Managementul integrat al resurselor de apă și reducerea și diminuarea riscurilor la dezastre și situații de urgență în contextul ODD”

           Dan Ștefan CHIRU – Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

 

  1. Tema „Apa pentru cooperare: cooperare transfrontalieră și internațională în domeniul apei, cooperare transsectorială, inclusiv cooperare șințifică în sectorul de apă din cadrul Agendei 2030”.

           Tom Molenkopf – Președintele IWA.

           Teodor Popa, Director economic Compania APA Brașov, trezorier IWA.

 

Prezența celor doi invitați va avea următoarea structură:

         i. Introducere – Teodor Popa.

        ii. Tom Molenkopf – prezintă câteva dintre provocările și aspirațiile globale legate de problema și                imperativul cooperării transfrontaliere și internaționale în domeniul apei.

       iii. Teodor Popa – dezvoltă problematica legată de cooperarea transfrontalieră și internațională în                regiunea Dunării, inclusiv inițiative și oportunități emergente.

 

  1. Tema „Apa pentru dezvoltare durabilă: evaluarea apei, legătura apă-energie-aliment și dezvoltare economică și urbană durabilă”

          Elena-Simina Lakatos – Președinte și Director Execuv al Instutului de Cercetare în Economie                 Circulară și Mediu.

 

Înscrierile se pot face până pe 20 martie, ora 13:00, prin link-ul Google Forms.

Pentru informații suplimentare despre conferință și pentru promovare vă punem la dispoziție link-ul de pe contul facebook al Asociației Române a Apei. Informația este prezentă și pe website-ul ARA.

 

 

Apă Canal Sibiu sărbătorește Ziua Mondială a Apei