La deschidere au participat invitați oficiali din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, reprezentanții companiilor de apă și ai administrației locale, dar și ai Asociației Internaționale a Apei.

 

De azi, 23 mai, Sibiul este gazda Forumului Regional al Apei “Dunăre-Europa de Est”. Evenimentul a debutat cu discuțiile despre importanța sectorului apei în dezvoltarea României, punându-se accentul pe necesitatea colaborării în acest domeniu, nevoia accesului la fondurile europene, pericolul infringement-ului, dar și oportunitățile pe care le au operatorii și firmele din domeniul apei.

Vizita oficială a fost realizată în prezența Primarului Municipiului Sibiu, doamna Astrid Fodor, a domnului Ilie Vlaicu, Președintelui Asociației Române a Apei (ARA), a Directorului Companiei Apă Canal Sibiu, Domnul Vasile Maier, în timp ce la conferința de presă au participat și:

  • Directorul General din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, doamna Oana – Maria ARAT
  • Președintele Executiv al Asociației Municipiilor din România, domnul Constantin TOMA
  • Președintelui Patronatelor Societăților din Construcții, domnul Cristian Romeo ERBAȘU.

Evenimentul se bucură și de prezența oaspeților străini:

  • Tsagarakis KONSTANTINOS, Profesor în cadrul Departamentului de Inginerie și Management al Producției de la Universitatea Tehnică din Creta
  • Andrea MANCINI, Director Monitorizare Prețuri al Reglementatorului Economic al Serviciilor de Apă și Canalizare, Scoția
  • Președintele Asociației Maghiare a Apelor, Kovacs KAROLY

La deschidere, Ilie Vlaicu, Președintele Asociației Române a Apei, a subliniat faptul că sectorul apei este bine gestionat, funcționând bine, în ciuda situațiilor neprevăzute apărute în ultimii ani (pandemia, războiul din țara vecină, scumpirile, schimbările din lanțurile de aprovizionare).

“Organizațiile importante se sudează în momentele dificile. Sectorul de apă este funcțional, gestionat bine, iar autoritățile trebuie să-l aibă în vedere, deoarece el poate să constituie un motor de dezvoltare al țării”, a menționat domnia sa.

După vizita oficială, evenimentul a continuat cu seminarul „Finanțarea infrastructurii de apă prin fonduri europene și corelare programelor de investiții din sector”, organizat în parteneriat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), iar de la ora 14.00, cu „Instalare branșament sub presiune”, competiția în cadrul căreia se întrec cele mai bune echipe de instalatori din țară.

Unul dintre punctele forte ale Forumului Regional al Apei “Dunăre-Europa de Est”, găzduit pentru a doua oară consecutiv, de Apă Canal Sibiu, este expoziția ExpoApa. 

În cadrul acesteia, cele mai importante companii din domeniul apei expun soluții și produse inovatoare, adaptate cerințelor pieței. Printre acestea, excavatorul aspirator cu un debit de 40.000 mc/h, echipamente pentru întreținerea canalizării, combinate simple sau cu sistem de reciclare a apei, echipamente pentru inspecția canalizărilor, printre care și roboți dotați cu camere subacvatice, dar și soluții pentru managementul eficient al echipelor de tehnicieni din teren, ce ajută la optimizarea operațiunilor și a costurilor. 

Forumul Regional al Apei “Dunăre-Europa de Est” se va închide în 25 mai, oferind până atunci posibilitatea celor ce doresc să viziteze gratuit expoziția de la Redal EXPO.

 

S-a deschis cel mai important eveniment dedicat industriei apei, din România.