COMUNICAT DE PRESĂ

 

PREMIERĂ: Apă Canal Sibiu începe o lucrare amplă la conducta magistrală ce alimentează marile cartiere din Sibiu, folosind tehnologii și materiale noi, în premieră județeană.


23.08.2021

APĂ CANAL SIBIU începe prima lucrare de anvergură din cadrul  programului POIM.

Acțiunea vine în contextul în care Primăria Sibiu derulează, în momentul de față, un proiect amplu de modernizare a Căii Dumbrăvii. Din acest motiv, s-a urmărit corelarea și armonizarea lucrărilor derulate de către Primărie cu cele care fac parte din programul POIM. Astfel, APĂ CANAL SIBIU a prioritizat realizarea în avans a lucrării din Calea Dumbrăvii, printr-un contract separat.

Este vorba de contractul CL1  – Reabilitare rețea transport apă potabilă PE 800  Calea Dumbrăvii, în municipiul Sibiu – executant fiind firma EUSKADI, din Timișoara.

Contractul are o valoare de 4.695.549,56 lei, plus TVA și constă în înlocuirea unui tronson de cca 1 km de rețea de transport apă potabilă cu diametrul de 800 mm, pe Calea Dumbrăvii , între intersecția cu str. Ludoș și intersecția cu str. Siretului.

Această conductă magistrală, care face parte din zona de înaltă presiune a sistemului de alimentare cu apă al municipiului Sibiu și al localităților limitrofe,  reprezintă principala sursă de aprovizionare cu apă a marilor cartiere din municipiul Sibiu: Valea Aurie,  Hipodrom, Vasile Aaron, Calea Dumbrăvii – Sub Arini, precum și a cartierului Arhitecților din Cisnădie și mare parte a localității Șelimbăr.

Lucrarea este specială datorită tehnologiei și materialului utilizat pentru conductă, respectiv polietilenă de înaltă densitate rezistentă la crăpare, exterirorul fiind compus dintr-un strat din polipropilenă. Aceste detalii fac ca montajul conductei să se realizeze fără a fi utilizat acel strat de nisip pentru pozare.

Diametrul de 800mm al conductei situează lucrarea în topul județean, fiind pentru prima dată când se utilizează acest tip de conductă, la acest diametru, în județul Sibiu și probabil la nivel național.

Întreaga lucrare face parte dintr-un proiect mai amplu, elaborat pentru beneficiul municipiului Sibiu și a localităților limitrofe, fiind finanțat în cadrul programului POIM.

În acesta este prevăzută realizarea a 2 mari contracte, denumite CL 2 și CL3, cuprinzând:


  • înlocuirea rețelelor magistrale de transport apă potabilă,
  • extinderea rețelelor de distribuție și transport în zonele Veterani, Câmpșor și Zona Vest, cu precădere zona Calea Surii Mici,
  • execuția de colectoare de canalizare în zone deficitare ale orașului.

 

Se vor înlocui conducte mari din beton armat, oțel, fontă, azbociment cu diametre cuprinse între 300 mm  și 1000mm, cu o vechime de peste 50 de ani, aflate deci la limita duratei de funcționare, rețele magistrale  cu pierderi de apă importante și costuri foarte mari ale reparațiilor accidentale.

Scopul acestor ample lucrări este de a asigura continuitatea în aprovizionarea cu apă a abonaților, siguranța în funcționare a sistemului de apă și canalizare, o calitate a apei mereu în standardele în vigoare, utilizarea de soluții performante, moderne aliniate la ultimele exigențe europene, dar și posibilitatea susținerii și extinderii serviciilor apă-canal în zonele mărginașe Municipiului Sibiu.

Valoarea totală a acestor contracte este de peste 224 milioane de lei, plus TVA. Ele sunt finanțate cu precădere din fonduri europene, APĂ CANAL SIBIU SA având la rându-i o cofinanțare de circa 14 milioane de lei, iar Primăria Municipiului Sibiu având de plătit circa 4,5 milioane de lei.


Director general

Ing.Maier Vasile


COMUNICAT DE PRESĂ