Documentația tehnică ce stă la baza proiectului din cadrul POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare), prin  care Sibiul va beneficia de rețele noi și extinse de apă și canal, a fost analizată și aprobată ca oportunitate si consistență de către Jaspers, experții Comisiei Europene pentru investiții în Europa de Est.  Apă Canal Sibiu SA intenționează să execute lucrări de reabilitare și extindere în infrastructura de apă și canal a municipiului Sibiu în valoare de aproape 69 milioane Euro, banii urmând a fi acordați majoritar de către Uniunea Europeană. Lucrările fac parte din cel mai ambițios proiect pentru care se solicită finanțare europeană, costurile depășind  175 milioane de Euro, fiind prevăzute a fi realizate numeroase investiții în localități din județele Sibiu și Brașov, aflate în aria Operatorului regional Apă Canal Sibiu SA.

               În urma definitivării procesului de acceptanță a lucrărilor propuse se va trece de urgență la actualizarea avizului ANAR și al Acordului de Mediu. În toamna acestui an, în mod normal, urmează a fi semnat Contractul de finanțare cu Ministerul Fondurilor Europene și se va transmite cererea de finanțare spre Comisia Europeană.

               Sibiul este alimentat cu apă prin trei aducțiuni, ce însumează 48 km, având ca surse: Gura Râului, Sadu și Păltiniș. Principalele două aductiuni, respectiv cea de la Gura Râului și cea de la Sadu, vor intra întru-un amplu proces de reabilitare, costisitor și dificil de realizat din cauza secțiunilor mari și a condițiilor din teren, însă rezultatele estimate fac ca efortul să merite: ”Practic, vom avea o creștere semnificativă calitativă și cantitativă în asigurarea apei la Stațiile de tratare, dar și o siguranță sporită în exploatarea acestor rețele de mari dimensiuni”, a declarat directorul general al Apă Canal Sibiu SA, ing. Vasile Maier.

              Reabilitarea aducțiunilor necesită lucrări în valoare de peste 21 milioane Euro. Acestora li se adaugă alte 5,24 milioane Euro pentru  îmbunătățirea tratabilității la Stația de tratare ”Dumbrava”, locul unde apa brută devine potabilă. Se va realiza de asemnea un Laborator central pentru analize apă potabilă și apă uzată, dotat cu aparatură de testare de ultimă oră. Sistemul de gestionare automata a proceselor tehnologice – SCADA – va fi extins si îmbunătățit.

          Rețelele de distribuție a apei potabile din municipiul Sibiu vor beneficia de lucrări de reabilitare și extindere în valoare de 35,11 milioane Euro, aceasta fiind cea mai însemnată investiție în rețelele de transport apă potabilă din ultimii 30 de ani, în timp ce canalizarea va ”primi” 1,43 milioane Euro.

         Chiar dacă este una din cele mai performante din țară, Stația de epurare a Sibiului, amplasată lângă localitatea Mohu, va intra într-un nou proces de modernizare și extindere, cu lucrări la treapta mecanică și de imbunătățire a procesului de uscare a nămolurilor, valoarea investiției fiind de aproape 6 milioane Euro.

               ”Toate aceste investiții crează premisele unei dezvoltări solide a municipiului Sibiu atât din punct de vedere social cât și economic. Suntem conștienți de rolul pe care rețelele de apă și canalizare îl au în buna funcționare a unui oraș aflat într-o permanentă dinamică iar dezvoltarea infrastructurii de apă-canal trebuie să țină pasul cu cea a Sibiului. Din fericire, avem în Primăria Municipiului Sibiu un partener de nădejde, care ne susține și ne promovează proiectele investiționale, inclusiv cel de acum, care este cofinanțat de Apă Canal Sibiu SA și garantat de Primărie, în raport cu banca finanțatoare”, a mai declarat directorul general al Apă Canal Sibiu SA, ing. Vasile Maier.

                 În ultimii 15 ani, prin finanțări europene dar și cu contribuții din surse proprii, Apă Canal Sibiu SA a reușit să modernizeze și să dezvolte infrastructura publică aflată în aria sa de operare.  Între 2005 și 2010, prin programul ISPA, a realizat investiții de aproape 38 milioane Euro, urmate de perioada 2011 – 2016 când, prin POS Mediu, au fost investite alte 100 milioane Euro.

                Reușita derularii celor două proiecte de investiții din bani europeni, încheiate cu succes și aducând beneficii de ordin calitativ privind serviciile furnizate  abonaților noștri, ne îndreptățește să fim încrezători  în realizarea următorului program investițional, cel mai mare din  istoria de 125 de ani a companiei!

 

Director general  

Ing. Vasile Maier

 

Noi investiții de anvergură în infrastructura apă – canal, în valoare de 68,7 milioane Euro.