Fântâna pe care o putem vedea în Piața Mare este azi alimentată de compania Apă Canal Sibiu. Numită ❞𝑭𝒂̂𝒏𝒕𝒂̂𝒏𝒂 𝒄𝒖 𝒈𝒓𝒊𝒍𝒂𝒋❞, ❞𝑭𝒂̂𝒏𝒕𝒂̂𝒏𝒂 𝑭𝒂𝒍𝒌𝒆𝒏𝒉𝒂𝒚𝒏❞ 𝒔𝒂𝒖 ❞𝑹𝒆𝒊𝒉𝒆𝒓𝒃𝒓𝒖𝒏𝒏𝒆𝒏 – Fântâna stârcului este atestată în 1584, când se consemnează alimentarea acesteia prin conducte din lemn ce transportau apa ce venea din Trinkbach.

În 1798, senatorul Anton Filek, maestru al Breslei Pielarilor, donează grilajul metalic din jurul fântânii. În timpul Primului Război Mondial, grilajul din fier forjat este îndepărtat pentru ca ulterior, la comanda Generalului Corpului 9 al Armatei germane, Erich von Falkenhayn, să fie reinstalat.

𝑰̂𝒏 𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒂𝒅𝒂 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒃𝒆𝒍𝒊𝒄𝒂̆, 𝒏𝒖𝒎𝒆𝒓𝒐𝒔̗𝒊 𝒔𝒊𝒃𝒊𝒆𝒏𝒊 𝒂𝒖 𝒄𝒐𝒏𝒔𝒊𝒅𝒆𝒓𝒂𝒕 𝒄𝒂̆ 𝒔𝒕𝒂̂𝒓𝒄𝒖𝒍 𝒔̗𝒊 𝒔̗𝒂𝒓𝒑𝒆𝒍𝒆, 𝒎𝒐𝒏𝒕𝒂𝒕𝒆 𝒊̂𝒏 𝒗𝒂̂𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒈𝒓𝒊𝒍𝒂𝒋𝒖𝒍𝒖𝒊, 𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂̆ 𝒂𝒓𝒎𝒂𝒕𝒂 𝒈𝒆𝒓𝒎𝒂𝒏𝒂̆ 𝒊̂𝒏𝒇𝒓𝒂̂𝒏𝒈𝒂̂𝒏𝒅-𝒐 𝒑𝒆 𝒄𝒆𝒂 𝒓𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒂̆, 𝒂𝒔𝒕𝒇𝒆𝒍 𝒊̂𝒏𝒄𝒂̂𝒕 𝒆𝒍𝒆𝒎𝒆𝒏𝒕𝒆𝒍𝒆 𝒅𝒆𝒄𝒐𝒓𝒂𝒕𝒊𝒗𝒆 𝒂𝒖 𝒇𝒐𝒔𝒕 𝒗𝒂𝒏𝒅𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂𝒕𝒆 𝒊̂𝒏 𝒓𝒆𝒑𝒆𝒕𝒂𝒕𝒆 𝒓𝒂̂𝒏𝒅𝒖𝒓𝒊. La începutul anului 1948, ”Fântâna cu grilaj” este demolată, unele componente fiind păstrate și în prezent de Muzeul Brukenthal.

În pregătirea Capitalei Culturale 2007, conducerea orașului decide realizarea unei replici a fântânii din Piața Mare care și acum, la 16 ani de la repunerea în funcțiune, potolește setea și aprinde imaginația trecătorilor.


Povestea fântânii din Piața Mare, prima parte a sec. XX